Sastojci (za 4 porcije):

 • 1kg krompira
 • 500g brašna (pšenično ili kukuruzno)
 • 400g griljevine ( prevrelog kajmaka)
 • 600g bucanog sira
 • 1 kašika soli

Priprema:

Oljuštiti krompir, iseći ga na veće kriške, staviti u šerpu pa ga kuvati u slanoj vodi. Kada je skuvan oko 70%, dodati brašno. Brašno posuti po površini vode, uz ivicu. Brašno  ne sme da potone da ne bi zagorelo. Kada se krompir skuva procediti smesu i sačuvati vodu. Zatim tući smesu tučanikom. U tiganju rastopiti griljevinu. Dodati smesu krompira i brašna i “smočiti” je. Na kraju se dodati bucani sir.  Kada se sir većim delom otopi – smočeni kačamak  je spreman.

 1. Crnogorka says:

  Draga Natasa,
  Pratila sam ovo pripremanje kacamaka i ovo nema veze sa pravim crnogorskim kacamakom bilo da je iz okoline Kolasina ili bilo kojeg dijela Crne Gore. Pravi kacamak se priprema na sljedeci nacin: Ako ste vec uzeli 1kg krompira, krompir recete na kriske ili kocke, posolite i dobro skuvate, da vam kasnije tokom tucenja kacamaka ne bi ostale grudvice. kad se krompir dobro skuva, dodajete brasno, koje cete rasporediti svuda po serpi ravnomjerno debljine 1-1,5 cm, i naprave se rupe u brasnu kao sto je prikazano na snimku. Pravi kacamak se kuva oko 60min poslije dodavanja brasna na umjerenoj vatri.Nakon zavrsenog kuvanja, iz serpe se odlije visak vode ( tu odlivenu vodu sacuvate ako vam je kacamak precvrst da mozete da dodate), ali ne i citavu vodu. Kacamak se ne prebacuje u cedaljke. Zatim se kacamak ‘tuce, pri cemu to radite na sporetu da bi sebrasko jos dodatno ukuvalo.
  Zatim pravite smjesu za smocani kacamak. Mi u Crnoj Gori ne poznajemo izraz “griljevina” vec grijavina, a to je pavlaka sa nekuvanog mlijeka, koja se moze koristiti a moze se zamijeniti kajmakom ( skorupom) i dodaje se neki punomasni sir. Mozete dodati i malo polumasnog lismnatog (kolasinskog) sira radi dekoracije. Uz kacamak se sluzi kisjelo mlijeko ili neka kisjela salata ( kisjeli kupus, tursija, paprike …).
  Napomena: Uz i poslije jela minimum sat vremena nemojte piti vodu.

  S postovanjem,
  Crnogorka iz okoline Kolasina 🙂

  • Pancevka says:

   Bravo! Pravo zborite. U Kolasinu sam sa prijateljima pravila kacamak po takvom receptu. Jedno od najlepsih jela ❤

Postavi Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *